Speech Nieuwjaarsreceptie BO 110-Morgen

 
Alweer een jaar voorbij en het wordt steeds moeilijker een speech te maken die niet lijkt op die van voorgaande jaren en toch veranderd er veel.

Wat wel een eenmalige gebeurtenis in 2019 was: Het 25 jarig bestaan van de BO 110-Morgen. We hebben dit op gepaste wijze kunnen vieren. Op zaterdag 31 augustus hadden we een leuke boottocht georganiseerd voor onze gasten: deze bestonden uit onze eigen vrijwilligers, sponsors, collega organisaties en 110 bewoners uit de wijk. Samen met een havenrondvaart, een buffet met daarnaast diverse hapjes en drankjes was het een geslaagde dag.

Dat 2019 een zwaar jaar zou worden had ik al voorspeld en dat kwam uit. Hiervoor dus een groot compliment voor al onze vrijwilligers die zich het afgelopen jaar hebben ingezet. Inmiddels zijn dat er 37.

Vorig jaar gaf ik al aan dat het bijna een bedrijf is geworden en dat is nog steeds zo.
De wijkwinkel functioneert nog steeds met een balie functie elke werkdag van 9 tot 12 uur. Medewerkers zowel op communicatie gebied als administratief moeten hun beste beentje bij zetten om het allemaal bij te houden. In december werd het vrijwilligersontbijt gehouden in het Huis van de Wijk Arcadia en dan zie je eigenlijk pas hoeveel vrijwilligers er zijn in ons gebied en dat met de diversietijd van organisaties. Onze website wordt heel veel bekeken en er komen rond de 5800 mensen binnen in de wijkwinkel, dat is inclusief de vrijwilligers van de belbus die inpandig zijn.
De vergaderruimte in de wijkwinkel wordt ook gebruikt voor externe vergaderingen zoals het huurdersplatform van de BVOW of ZZPRO en Bewoners HIS!.

Het Winkeltje bestaat inmiddels 5 jaar. Opgezet met steun van het Oranjefonds en nu nog steeds met de ondersteuning van de BVOW. Wie had dat gedacht?
Wat we dus zien is, dat het noodzaak is, velen met een kleine beurs kunnen er terecht, en ja natuurlijk zijn er ook mensen die even lekker willen snuffelen, maar dat maakt het Winkeltje juist zo uniek. Het aantal bezoekers in het winkeltje was het afgelopen jaar 8700.

Wat ook zeer succesvol was dit jaar was Plaza Arcadia, onder deel van het Huis van de Wijk. Diverse vaste activiteiten zetten avonden in Plaza vast maar ook de bijeenkomsten van sociale activiteiten maken het dat de ruimte veelvuldig gebruikt wordt. Enkele activiteiten zal ik benoemen zodat een ieder een indruk krijgt van de activiteiten die zowel nu als in de toekomst plaats gaan vinden.
Maandagavond, schaakvereniging Erasmus. Dinsdagavond klaverjassen met sport en spel.
Woensdagavond Klaverjassen, dit van september tot mei en dan donderdagavonden zomerbridge.
Op woensdagmiddag de breiclub die inmiddels uitgegroeid is van 4 dames naar 14 dames, gewoon lekker breien en kletsen voor 1 euro met drankje.
1 keer in de maand op zaterdagavond Bingo, 3 diner chantants op een vrijdag, diverse muzikale zaterdagmiddagen, Paasbrunch en een kerstbrunch.
Deze activiteiten organiseerden we zelf het afgelopen jaar maar ook in 2020 zullen we deze activiteiten continueren.
De mogelijkheden om te eten zijn ook volop aanwezig, maar hier ligt nog een weg om het te verbeteren en dat is een punt voor 2020. Tussen de middag van half 12 tot half 2 is de keuken open. Een vast clubje eet er elke middag een heerlijke warme maaltijd en op vrijdagavond en zaterdagavond is die mogelijkheid er ook.
Ook lunchen met een uitsmijter, tosti of gewoon een broodje is mogelijk en hier ligt voor het team Plaza Arcadia een uitdaging voor 2020.
Daarnaast wordt de Plaza ook door externe partijen gebruikt en dat betekent passen en meten soms om dat allemaal te verwezenlijken. Het aantal bezoekers in 2018 is was 10400 in is 2019 naar 16668 bezoekers gegaan. Waar ligt de uitdaging in 2020????

Veel van onze activiteiten spelen ze in de wijk af, maar ook steeds meer is het wijk overstijgend. We praten mee over de nieuwe rijksweg A16, het luchtmeetnet en zelfs de afsluiting van de Kleiweg. In sommige gebieden heeft men last van te lage waterstanden en in 110-Morgen hebben we last van wateroverlast na flinke regenbuien. Hier ligt een taak om op te pakken.
Zo zien we dat het vanzelf wijk overstijgend word. Voor de advisering naar de gebiedscommissie is dat ook gunstig, omdat we als bewonersorganisaties hierin ruim zijn vertegenwoordigd. De bijeenkomsten van Bewoners HIS geven hier veel inzicht in en zo hebben we de cirkel rond wat betreft informatie-uitwisseling en activiteiten.

Wat ook wijk overstijgend lijkt, maar het niet is, is de discussie over een vuurwerkverbod of uitbreiding van vuurwerkvrije zones. Dat laatste brengt dan weer met zich mee dat handhaving ver te zoeken is. Als ik naar dit jaar kijk, vanaf half december die bommen, de mensen die je steeds meer hoort over het wel en wee van hun huisdieren, het vuur werk afschieten op hulpverleners en dat een oogarts spreekt over een horrornacht van mensen met die met oogletsel binnen komen, moeten we ons echt afvragen of we de traditie vuurwerk op deze manier in stand moeten blijven houden.

Wat betreft 2020 zal het een jaar worden die voort bouwt op 2019. Belangrijk is voort te zetten waar we mee bezig zijn. Uitbouwen is bijzaak. Wat wel een uitdaging wordt voor 2020 is het werven van vrijwilligers. Tot één van de primaire taken van een bewonersorganisatie horen nog steeds; schoon, heel en veilig en dat zal in 2020 een uitdaging worden. Vooral handhaving schiet hierin te kort vinden wij.
Want voorkomen is beter dan genezen.
Maar hoe giet je dat in het vat?
Dat zal één van de grootste uitdaging van 2020 worden.
Een tweede grote uitdaging zal zijn het vinden van een nieuw bestuurslid. Louise van der Ham is na 19 jaar als secretaris van de BO 110-morgen gestopt in verband met haar verhuizing naar Arnhem, wij danken haar hartelijk voor het vele werk wat ze gedaan heeft met vooral inzet voor een leefbaar 110-Morgen. Dat betekend wel dat we op zoek zijn naar een nieuw bestuurslid, weet u iemand of denkt u dat is wat voor mij, u bent van harte welkom voor een gesprek.

Dan wil ik met u het glas heffen op een voorspoedig en gezond 2020.

Dan geef ik nu het woord aan Sandra van der Lubbe over de vrijwilliger van het jaar 2019.