4 mei gedenken

Tekst en video’s van Margot Leeninga, Leven-in -Schiebroek

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de gemeente Rotterdam hebben besloten dat de 4 mei herdenking 2020 niet zal kunnen plaatsvinden in verband met het corona-virus. De plechtigheid aan het Spinbolplein en de stille tocht voorafgaand daaraan vanaf de Kootsekade gaan dus niet door. Burgemeester Aboutaleb zal namens de gehele stad een krans neerleggen bij het monument tegenover het stadhuis.

Van Jan Pierweijer, als voorzitter van de gebiedscommissie Hillegersberg-Schiebroek, is zijn speech opgenomen: zie hieronder:

Zoals elk jaar is er ook een gedicht gemaakt door een leerling van het Melanchthon College Schiebroek:

Lente Nieuwhof

Een Bloem leggen mag wel

Het is al met al een heel bijzondere situatie. Zeker als je bedenkt dat dit jaar 75 jaar vrijheid zou worden gevierd. Voor mensen die toch graag wat bloemen willen leggen bij het monument zorgt het 4 mei Comité Hillegersberg-Schiebroek dat er vanaf 14.00 uur bloemen beschikbaar zijn. Zodat u toch even stil kunt staan en herdenken.

Hou daarbij de richtlijnen van het RIVM aan, dus anderhalve meter afstand!

Vlaginstructie 4 mei 2020

In afwijking van de algemene vlaginstructie voor 4 mei (vlag halfstok van 18.00 uur tot zonsondergang), hangt de Nederlandse vlag dit jaar op 4 mei eenmalig van zonsopgang tot zonsondergang halfstok. Zo kan er, ondanks de coronamaatregelen, toch uitgebreid (vanuit huis) worden stilgestaan bij de Dodenherdenking.