KLIMAAT-VRIENDELIJK EN RECHTVAARDIG LUCHTVAARTBELEID.

Graag jullie aandacht voor onderstaande petitie gesteund door BTV-RotterdamAirport (Buren tegen vliegtuigoverlast). Er wordt nu landelijk samen gewerkt met andere bewonersorganisaties rond vliegvelden: de LBBL= Landelijke Bewonersberaad Luchtvaart. Samen met Natuur en Milieufederatie en Greenpeace is deze petitie tot stand gekomen.

petitie om oneerlijke voordelen luchtvaart t.o.v. ander vervoer te stoppen

Vliegen heeft ons ver gebracht. Maar we vliegen langzaam af op onomkeerbare klimaatverandering, de luchtkwaliteit verslechtert en meer en meer Nederlanders worden in hun slaap gestoord door laagvliegend verkeer. Klimaatcrisis, groeiende luchtvervuiling en toch spotgoedkope vliegtickets. Uitbreidingsplannen voor vliegvelden, maar enorm dure treinkaartjes. Steeds meer mensen zien dat een gezond en veilig (leef)klimaat niet samengaat met wildgroei van de luchtvaart.

WOEKERGROEI EN LAGE PRIJZEN: LUCHTVAART KRIJGT ALLE RUIMTE

Vliegvelden groeien en ticketprijzen zijn bizar laag omdat de luchtvaart een bizarre uitzonderingspositie krijgt van de overheid:

  • Er zit geen btw of klimaatbelasting op vliegtickets
  • Kerosine kent geen accijns-regeling zoals benzine of diesel
  • In de officiële milieurapporten wordt een groot deel van de vervuiling niet meegerekend. Naar alternatieven zoals trein- en busverbindingen wordt niet gekeken
  • Schiphol breekt afspraken met omwonenden en protest wordt weggewuifd

Dit is het moment samen om van ons te laten horen:

  • De onderhandelingen over de toekomst van de Nederlandse luchtvaart gaan deze lente van start
  • De uitbreidingsplannen van Schiphol, Lelystad, Rotterdam en Eindhoven Airport worden besproken
  • Omwonenden en groene organisaties slaan de handen ineen!

ondertekend door:
Milieudefensie,  Urgenda,  Fossielvrij Nederland,  Jonge Klimaatbeweging,  Waddenvereniging, Gelderse Natuur en Milieufederatie,  Natuur en Milieufederatie Drenthe,  Natuur en Milieu Overijssel,  Natuur en Milieufederatie Limburg,  Brabantse Milieufederatie